A bolgár ügyészség benyújtotta vádemelési javaslatát a szófiai bíróságnak a védelmi miniszter ellen, mert a vád szerint még 2015-ben akadályozta a MiG-29-es vadászgépek műszaki karbantartását, s ezzel veszélyeztette az ország biztonságát.

A Dnevnik internetes lap tudósítása szerint Nikolaj Nencsevet azzal vádolják, hogy utasította az illetékes igazgatót, “fektesse” a repülők felújítására a MiG repülőgépgyártó orosz társasággal kötött megállapodás végrehajtását, s az ügyészség szerint emiatt került veszélybe az ország biztonsága.

A felújítás elhúzódása miatt a pilóták a NATO által előírt 180 órás éves repülési ideje helyett mindössze 33 órát repülhettek. A tréning hiánya pedig súlyos katasztrófákhoz vezethetett volna. Ugyancsak hátráltatta a miniszter a pilótaképzést.

Az ügyészség korábban már elindított egy eljárást a védelmi miniszter ellen egy egyenruha-közbeszerzési ügyben, annak vizsgálata során bukkantak az újabb vádat megalapozó bizonyítékokra.

A bolgár kormány, így a védelmi miniszter is ügyvivői státusban látja el feladatait. Bojko Boriszov miniszterelnök lemondott a tavaly novemberi elnökválasztás után, amelyen pártjának jelöltje veszített az ellenzéki szocialista párt által is támogatott Rumen Radevvel szemben.

A január 22-én hivatalba lépő új elnök a parlament feloszlatását, ideiglenes kormány kinevezését és új választások kiírását helyezte kilátásba.

forrás: MTI/ Jogi Fórum

Hírdetés