2017.07.27.

Ormós Zoltán internetes szakjogász szerint a büntetőeljárásban értékelhető, de önmagában nem ment fel senkit az, ha jobbító szándékkal hackerkedik.

A szakértő a BKK és a T-Systems elektronikus jegyvásárlási felületével kapcsolatban a múlt héten kipattant botránnyal kapcsolatban elmondta, ha valaki egy bank biztonsági rendszerét kívülről akarja tesztelni, az könnyen belefuthat abba, hogy letartóztatják. Ugyanez érvényes az internetes biztonsági rendszerekre is – tette hozzá.

Hangsúlyozta: önmagában az, hogy valaki javító szándékkal tör be, még nem ment fel, mert a büntető törvénykönyvben meghatározott magatartást hajt végre. “Más kérdés” viszont, hogy értékelhető a büntetőeljárásban a javító szándék, és külön vizsgálat tárgya, hogy a cselekmény veszélyes-e a társadalomra.

A BKK jegyértékesítési rendszerét feltörő fiatal hacker ügyével kapcsolatban azt mondta, nem tudni, hogy pontosan mit csinált, de a rendőrségnek erős bizonyítékra volt szüksége ahhoz, hogy nem tanúként, hanem gyanúsítottként hallgatták ki.

Forrás: Jogi Fórum / MTI http://www.jogiforum.hu/hirek/37976

Kép forrása: alfahir.hu

Hírdetés