Elfogadhatatlan mindenféle szexuális visszaélésre irányuló magatartás, és az is, hogy rejtve maradjon akár a köz-, akár a magánszférában, valamint az Európai Unió intézményeinek falai között is – jelentette ki Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

Az uniós parlament az Európában tapasztalt szexuális zaklatásokról és bántalmazásokról folytatott vitáján Cecilia Malmström elmondta, hogy Európában minden harmadik nő áldozata volt már valamiféle szexuális zaklatásnak.

Az uniós biztos hangsúlyozta, az Európa Tanács 2011-ben aláírt egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, közismert nevén az isztambuli egyezmény kötelező szabályokat állít fel a szexuális zaklatással szemben. Az ügyek azonban nem jutnak a bíróságok elé, ezért a nemzeti hatóságokkal együttműködve kell érvényt szerezni az egyezménynek, amely bűncselekményként fogalmazza meg a szexuális visszaélés minden formáját.

“A szexuális zaklatás olyan rák, amelyet meg kell állítani, ezért valamennyi országnak ratifikálnia kell az egyezményt, hogy Európa megszabaduljon az emberi méltóság sérülésével járó átoktól” – tette hozzá.

Az Európai Parlament képviselői a vita során elfogadhatatlannak nevezték, hogy a nők mindenhol ki vannak téve a pszichológiai és fizikai természetű szexuális visszaéléseknek és azt, hogy Európában négyből egy ember elfogadhatónak tartja a beleegyezés nélküli szexuális közeledést.

Mint elmondták, az EP-ben több ilyen jellegű ügy látott napvilágot, de ezek egyetlen esetben sem jutottak el a sajtó nyilvánosságához. Tavaly egy zárt EP-bizottság 15 képviselő estében tárt fel hatalommal való visszaélést asszisztensekkel szemben, de az ügyük nem került nyilvánosságra. Egyes információk szerint Martin Schulz, az EP korábbi elnöke személyesen állította le azt az eljárást, amely kivizsgálhatta volna a konkrét eseteket.

A vitában elhangzott: fel kell számolni a büntetlenséget. Nem szabad, hogy ritka kivétel legyen egy-egy bíróságokig, szembesítésig eljutó eset. A képviselők véleménye szerint ki kell vizsgálni az Európai Parlament falai között is tapasztalt, a férfiakat és nőket egyaránt szexuális tárggyá alacsonyító visszaéléseket és el kell ítélni az érintetteket, ugyanis, ha ez nem történik meg, hiteltelenné válik az intézmény. Valós lehetőséget kell adni a bejelentésre, hatékony intézkedéseket kell hozni és azokat be kell tartatni szankciók kilátásba helyezése által az EP képviselőire nézve is – hangsúlyozták.

A képviselők speciális bizottság felállítását javasolták az EP-n belül, valamint pszichológusok és jogi tanácsadók részvételével külső szakértő csoport létrehozását az esetek kivizsgálása érdekében. A képviselők fontosnak nevezték, hogy a férfiak bevonásával szülessen megoldás az ügyekben.

Felszólalásaikban irányelv és világos mechanizmusok elfogadására szólítottak fel a nők elleni erőszakról, amelyek azt céloznák, hogy minden nő biztonságban érezze magát a munkahelyén.

Az EP-képviselők vitájuk során azt hangsúlyozták, hogy a hatalommal való visszaélés minden formája elfogadhatatlan, “nulla toleranciára” van szükség az EP-n belül és minden más munkahelyen a szexuális visszaélésekkel szemben.

A Politico brüsszeli hírportál az Európai Parlamenten belül elkövetett hatalommal való visszaélésről és szexuális erőszakról írt szerdai cikkében.

A megszólalók – akik a parlamenti munkakörnyezetet az “elhallgatás kultúrájának” nevezték – arról számoltak be, hogy csak az elmúlt hetekben, főként asszisztensek ellen elkövetett, több mint 30 szexuális visszaélés történt az uniós intézményben, ezért panaszt nyújtottak be a parlament illetékeseinek.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hétfőn sokkolónak nevezte és felháborodását fejezte ki az Európai Parlamentben tapasztalt szexuális zaklatásokkal kapcsolatosan. Az elnök bizottság felállítását ígérte az ügyek kivizsgálása, a felelősök kiderítése és szankcionálása céljából.

Az EP tavalyi év végén megelőző kampányt indított, amellyel az európai parlamenti képviselők körében esetlegesen tapasztalható visszaélésekre hívta fel a figyelmet bejelentési lehetőséget biztosítva az áldozatok számára.

forrás: MTI/Jogi fórum

Hírdetés