Egy közbeszerzési eljáráson résztvevő, személyszállító cég ügyvezetőjét próbálták meg rávenni cége átadására; a bíróság váddal egyezően elítélte a vádlottakat. A vádirat szerint egy személyszállítással, autóbuszvonalak üzemeltetésével foglalkozó cég 2013-ban közbeszerzési eljárásra jelentkezett résztvevőként egy 17 milliárd forintot meghaladó értékű ajánlattal.

A cég ügyvezetőjét, a sértettet megkereste egy 46 éves férfi, és megkísérelte rávenni, hogy – egy ismeretlen megbízói kör részére – adja el a cégét, mert csak ebben az esetben nyerheti meg a cég a közbeszerzési eljárást. A 46 éves férfi többször – egy alkalommal 47 és 57 éves társai jelenlétében – azzal fenyegette meg a cég vezetőjét, hogy ha nem adja el a céget, és az nem nyeri meg a közbeszerzési eljárást, akkor több milliárd forintos bevételtől esik el a cég. A 46 éves férfi elmondta, hogy ez nem presszió, de vannak visszautasíthatatlan ajánlatok. A vádlottak végső célja az volt, hogy a közbeszerzési eljárás elnyerése esetén jelentősen megnövekvő árbevétellel bíró céghez a saját tőke értékéhez közeli vételáron jussanak.

A Fővárosi Főügyészség a három férfi ellen kényszerítés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

A bíróság a vádlottakat a váddal egyezően bűnösnek mondta ki, a 46 éves férfit 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 1.250.000,- Ft pénzbüntetésre, társait pedig 1.000.000,- Ft és 800.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyészség súlyosításért jelent be fellebbezést. forrás: Fővárosi főügyészség/Jogi fórum


Tisztelettel:

Dr. Kutas Gábor ügyvéd
www.sosjogisegitseg.com

Hírdetés