A karácsonyi ünnepkör – Advent második vasárnapja

Ezen a héten gyújtjuk a második gyertyát az adventi koszorún, amely a remény szimbóluma. Idén ehhez a vasárnaphoz közel esik Szent Miklós és Szent Ambrus napja is. Szent Miklós a kisázsiai Myra szent püspöke, a keleti egyház máig legtiszteltebb szentje. A legenda szerint egy éjjel három szegény lány ablakába három zacskó aranyat tett, hogy megszabadítsa őket a szegénységtől, és tisztességesen férjhez mehessenek. Mikor a harmadik lány ablakától osont el az éjszaka közepén, meghallották a mocorgást, kinéztek, de már csak egy piros ruhás alakot láttak elsietni a hóesésben. Innen ered az a szokás, hogy a gyerekek szépen kitisztított cipőjüket az ablakba állítják ajándék reményében.

Szent Ambrus politikusból lett Milánó püspöke. Kiváló egyházi szónok volt, aki a felebaráti szeretetet hirdette. Beszédeit nagy tömegek hallgatták. A méhészek és a mézesbábosok védőszentje. Legendája szerint azért kapta az istenek mézes italára, az ambróziára utaló nevet, mert csecsemő korában egy méhraj zúgta körül, és a méhek teljesen ellepték. A méz a karácsonyi ünnepek egyik fő ízesítője, ezért fontos volt, hogy Advent idején e mesterség követőinek legyen egy ünnepnapja.

A méhészek december 7-én nagyon alaposan átnézik a kaptárokat, megfigyelik, hogy az áttelelő méhcsaládokkal minden rendben van-e. Úgy tartják, hogy attól függ a jövő évi bőséges mézelés. A hagyomány szerint december 7-én mézes teát kell inni. Sok háztartásban ezen a napon sütötték a mézeskalácsokat és egyéb finomságokat, melyek a karácsonyfát és az ünnepi asztalt díszítették.

forrás: BÜK.

Hírdetés