e


Emily O’Reilly-t választotta szerdán egy újabb, a 2019-2024-es parlamenti ciklusra európai ombudsmannak az Európai Parlament. O’Reilly-t 320 képviselő titkos szavazatával választották meg.

Az európai ombudsman az uniós intézmények, testületek, irodák és ügynökségek feltételezett visszaéléseit vizsgálja, saját kezdeményezésre vagy az uniós polgárok bejelentése alapján.

A jelenleg is a tisztséget betöltő Emily O’Reilly-t három szavazási körben választották meg. A korábban újságíróként dolgozó O’Reilly az első európai ombudsmanná választása (2013) előtt Írországban volt ombudsman tíz éven át.

Emily O’Reilly, a régi-új európai ombudsman – Forrás: ombudsman.europa.eu

A második szavazási körben négy jelölt: Giuseppe Fortunato (Olaszország), Julia Laffranque (Észtország), Emily O’Reilly (Írország) és Cecilia Wikström (Svédország) vett részt az ötödik jelölt, a lett Nils Muižnieks visszalépése után.

A harmadik szavazási körben a képviselőknek végül Julia Laffrangue és Emily O’Reilly közül kellett választaniuk. A szabályok értelmében a több szavazatot kapó jelölt lett az ombudsman. Julia Laffranque 280, Emily O’Reilly 320 szavazatot kapott.

A Petíciós Bizottságban december 3-én rendezett nyilvános meghallgatáson O’Reilly kijelentette: továbbra is azon dolgozik majd, hogy az uniós intézményrendszer az európaiak jogainak középpontba állításával az összes tagállam számára példaértékűen működjön. O’Reilly azt is szeretné, ha az Unióról mint távoli, elitista szervezetről kialakult kép változna.

„Az uniós intézményrendszernek el kell nyernie az európaiak bizalmát. Hiszek abban, hogy ez a bizalom csak akkor szerezhető vissza, ha fokozzuk az intézmények elszámoltathatóságát és átláthatóságát. Ugyanis csak akkor fogjuk érteni egy-egy döntés értelmét és kezdünk el bízni az intézményrendszerben, ha láthatjuk, hogyan születik meg maga a döntés”– mondta O’Reilly december 3-án.

Háttér

Az 1995-ben alapított európai ombudsman tisztségét betöltő személy független és pártatlan, felada az uniós intézmények és ügynökségek esetleges felelősségre vonása és a jól működő intézményrendszer elveinek betartatása. Az ombudsman hivatala „szelíd hatalmat” gyakorolva az európaiaktól és jogi személyektől érkező, az uniós intézmények visszaéléseivel kapcsolatos panaszokat vizsgálja ki, de emellett szélesebb, rendszerszintű ügyekkel – például átláthatósággal és szolgáltatásközpontú ügyintézéssel – is foglalkozik.

Emily O’Reilly a pozíciót betöltő első nőként lépett hivatalba 2013 júliusában. Elődei Jacob Söderman (1995-2003) és Paraskevas Nikiforos Damandouros (2003-2013) voltak.

A 2019-es európai ombudsmanválasztás honlapja ITT megtekinthető.

Emily O’Reilly életútja

Emily O’Reilly-t első alkalommal 2013 júliusában választották meg európai ombudsmannak. Az európai parlamenti választásokat követően 2014 decemberében ötéves időtartamra választották újra. Európai ombudsmanként az Európai Unió intézményeiben és testületeiben felmerülő hivatali visszásságokat vizsgálja. Munkája elismeréseként 2017-ben elnyerte a Schwarzkopf Europe díjat, 2018-ban pedig a prágai európai csúcstalálkozó Vision for Europe díját adományozták neki.

2003 és 2013 között Emily O’Reilly volt Írország első női ombudsmana és információs biztosa, majd 2007-ben környezetvédelmi információs biztosnak is kinevezték.

Nemzeti ombudsmanként 2008-ban tiszteletbeli jogi doktori címet kapott az Ír Nemzeti Egyetemtől a munkája során az emberi jogok védelme érdekében tett erőfeszítéseiért. 2014-ben a Dublini Egyetem tiszteletbeli jogi doktori címmel köszönte meg ír ombudsmanként végzett egy évtizedes elkötelezett munkáját.

Mint korábbi újságíró, író és politikai szerkesztő, karrierje során számos bel- és külföldi kitüntetésben részesült, beleértve a Harvard Egyetem ösztöndíját 1988-ban és más nemzeti díjakat. Az ír politika és média tárgyában írt három kritikailag elismert könyv szerzője és a Harvard Nieman Újságíró Alapítvány Nemzetközi Kuratóriumának aktív tagja.

Újságírói karrierje során két díjban részesült: 1986 újságírónője és 1994 újságírója.

Emily O’Reilly házas és öt gyermek édesanyja. forrás: Európai Únió / jOGI FÓRUM

Hírdetés