A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Ihász Sándor volt fővárosi főügyész ellen, akit a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított büntetőeljárásban 2018. április 20-án gyanúsítottak meg.

Az ügyészség közleménye szerint a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntettemiatt gyanúsítottként hallgatta ki a volt főügyészt.

A közölt megalapozott gyanú lényege szerint, a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredőenhivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy az ún. Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek.

Ihász Sándor volt fővárosi főügyész – Fotó: Halász Nóra / zoom.hu

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberébena Fenyő János sérelmére megvalósított emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében. A leirat átadója az időközben felbujtással meggyanúsított egyik személy volt, aki azért fordult az általa személyesen ismert gyanúsítotthoz, hogy tőle tanácsot kérjen.

Ihász Sándornakfel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltakolyanúj bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, e személy, vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához.Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja,nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra.

Ihász a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezik.

Ihász Sándort, aFővárosi Főügyészség Kiemelt Ügyek Osztályának korábbi vezetőjét2004 augusztusában nevezte ki a megüresedettfővárosi főügyészi posztraPolt Péterlegfőbb ügyész.

Ihász Sándor 1993 óta, azaz dolgozott az ügyészi szervezetben. 1995-től beosztott ügyészként a budapesti V., VIII., és XIII. kerületi ügyészségeken teljesített szolgálatot. 1998-tól a Fővárosi Főügyészségen, 2001-től a Legfőbb Ügyészség Nyomozás-felügyeleti Főosztályán dolgozott. 2002-től 2004-ig a Fővárosi Főügyészség Kiemelt Ügyek Osztályát vezette. forrás: Jogi fórum

Hírdetés